Știri

Sărbătoarea animalului tău de companie

Sărbătoarea animalului tău de companie

Știați că 4.10. este Ziua Internațională a Animalelor? Îți surprinzi animăluțul cu recompense și jucăriile lui preferate în acea ziua specială?Pentru a marca această ocazie, în chestionarele noastre am întrebat câți proprietari de animale de companie sunt între voi și cum alegeți să le adoptați. De asemenea, v-am pus la dispoziție un mic chestionar pentru a testa cunoștințele legate de animalele pe cale de dispariție.

Aproximativ două treimi dintre voi ați răspuns că aveți un animal de companie, spre exemplu în Bulgaria și Polonia aproape două treimi dintre voi ați mărturisit că aveți animale( 70% în BG și 74% în PL). Rezultatele arată că în Republica Cehă și Slovacia crescătorii de animale de sex feminin și masculin sunt prezenți cu o reprezentare aproape egală. În Polonia, Ungaria și Bulgaria găsim mai multe femei decât bărbați care se ocupă cu creșterea animalelor. Cei mai mulți dintre voi se concentrează pe cel puțin un singur animal de companie, dar există tot mai multe gospodării cu 2 sau mai multe animale de companie, în special în Polonia.

În funcție de răspunsurile voastre, modalitățile prin care ați ajuns să adoptați animalele de companie actuale și trecute variază. Cu toate acestea, se pare că, atât în Republica Cehă, cât și în Slovacia, opțiunea de a cumpăra animalul de companie direct de la crescători este foarte des întâlnită – fiind cel mai frecvent răspuns dat de participanții noștri din aceste două țări. Pe de altă parte, în celelalte trei țări - Polonia, Bulgaria, Ungaria - printre cele mai frecvente răspunsuri se numără opțiunea de a adopta un animal de pe stradă/din natură sau primind un animal drept cadou de la familie sau prieteni. Adopția de animale în grădinile zoologice sau în parcurile zoologice este un fenomen mai degrabă sporadic în toate țările examinate.

Lista roșie UICN (sau Lista roșie a speciilor amenințate) este o listă a animalelor și plantelor pe cale de dispariție, care a fost creată în 1964. În prezent animalele și plantele sunt clasificate în funcția nivelului de amenințare în 7 categorii. În cadrul micului nostru chestionar, mai mult de jumătate dintre respondenți au identificat corect rinocerul ca fiind o specie extrem de periclitată. În Republica Cehă, 73% dintre voi în răspunsurile voastre răspuns corect la acest lucru. Așadar, putem spune cu satisfacție că rinocerul își face simțită amenințarea în lume cu cu mare succes. Cu toate acestea, lemurul nordic care se aflat în mod asemănător în pericol de dispariție, ar avea nevoie de o agenție de PR. Doar o treime dintre respondenții din Polonia l-au inclus printre speciile amenințate de extincție, iar în alte țări doar aproximativ un sfert . Aparent cu cât "mai mare este animalul, cu atât mai mare este răspunsul" poate fi considerat adevărat în acest caz. De exemplu, cel mai mare mamifer al nostru - balena de Groenlanda - este considerată o specie pe cale de dispariție de 61% dintre cehi, 56% dintre slovaci, 53% dintre polonezi, 52% dintre unguri și 43% dintre bulgari. Cu toate acestea, din punctul de vedere al clasificării IUCN, este o specie care prezintă puține motive de îngrijorare.

‹ Înapoi

Publicat pe 18 oct. 2022, 15:05:02