Știri

20 Ianuarie, ziua internațională a iubitorilor de brânză

20 Ianuarie, ziua internațională a iubitorilor de brânză

Doar 3% dintre membrii panelului nu mănâncă brânză, fie pentru că nu le place, fie pentru motive de sănătate sau din convingere. Cei mai mari iubitori de brânză sunt în Slovacia (31%), indiferent de sex sau vârstă, în timp ce cei mai puțin predispuși să se alăture iubitorilor de brânză sunt respondenții din Ungaria (18%). 94% dintre voi mănâncă brânzeturi cel puțin uneori.

Poate că unii dintre voi știați acest lucru, poate că doar ați ghicit, dar consumul anual tipic de brânză pentru fiecare cetățean al Uniunii Europene este de 17-20 kg. 13% dintre voi au răspuns corect la această întrebare. Cea mai frecventă presupunere a fost că consumul mediu anual de brânză pe cetățean al Uniunii Europene este de aproximativ 9-12 kg. Acest răspuns a fost dat de 22% dintre respondenții noștri. Slovacii au fost cei mai predispuși să raporteze un consum anual de numai 5-8 kg, deși ei sunt cei care determină creșterea mediei europene prin pasiunea lor pentru brânză. În mod clar, ei nu-și evaluează porțiile de brânză.

Evident, atunci când spui brânză, te gândești la parmezanul italian sau mozzarella, la brânza elvețiană Emmental, sau la brânza franceză Brie, Camembert sau Roquefort. Acestea au fost alegerile dvs. de top în ceea ce privește cei mai mari mâncători de brânză din Europa. Dar ați uitat de Feta, care nu poate lipsi din nicio gospodărie grecească. Da, grecii sunt cei care consumă în jur de 28 kg de brânză pe an de persoană și cu acest apetit solid au devenit cei mai mari mâncători de brânză din Europa.
O treime dintre voi i-ați identificat pe francezi ca fiind cei mai mari consumatori de brânză, cehii (42%), iar slovacii cei mai puțini (25%). Aproape un sfert dintre dumneavoastră au fost convinși că italienii sunt cei care mănâncă cel mai mult brânză, iar 17% dintre membrii panelului au fost de părere că elvețienii. Doar 6% dintre voi au identificat adevărații câștigători - grecii. Cele mai multe presupuneri corecte au venit din Slovacia (10%).
Este interesant faptul că până la 22% dintre bulgari s-au identificat ca fiind cei mai mari consumatori de brânză din Europa, în timp ce celelalte țări ENP le-au dat abia jumătate de procent.

Cel mai popular tip de brânză în rândul celor care consumă brânză cel puțin ocazional sunt, în mod clar, brânzeturile tari, cum ar fi Emmental, Cheddar, etc. O treime dintre dumneavoastră au confirmat acest lucru, iar acest tip de brânză este semnificativ mai popular în rândul maghiarilor (53%). A doua cea mai populară brânză este brânza cu mucegai la suprafață, cum ar fi Camembert (13%), în special în rândul cehilor (19%). Locul trei și patru este împărțit de brânzeturile cu parmezan (11 %) și brânzeturile cu mucegai albastru, precum Roquefort, Gorgonzola, Niva (10 %). Bulgarii preferă ricotta proaspătă, gervé (25 %), care se află pe locul cinci în clasamentul general.

Sursă:
https://www.bezpecnostpotravin.cz/az/termin/92087.aspx

‹ Înapoi

Publicat pe 23 ian. 2023, 19:34:03