Știri

Acciza pe țigările electronice? Mai mult de jumătate dintre dumneavoastră sunt în favoarea ei

Acciza pe țigările electronice? Mai mult de jumătate dintre dumneavoastră sunt în favoarea ei

În ultimii ani, mulți fumători au trecut de la țigările convenționale la tutunul încălzit și la țigările electronice. Pot exista mai multe motive pentru această schimbare.

Unii consideră că acestea reprezintă o alternativă mai puțin dăunătoare sau mai puțin "enervantă" pentru cei din jur. Cu toate acestea, un factor important este reprezentat de povara fiscală semnificativ mai mică, care are un impact considerabil asupra prețului la care se cumpără țigările.
În timp ce acciza la țigări în Republica Cehă a crescut în ultimii ani, îndepărtându-se de țări precum Slovacia și Polonia, unde acciza la aceste produse este mai mică. UE are în vedere o abordare mai unitară a impozitării țigărilor convenționale și a produselor alternative în toate țările membre. Pe de o parte, există opinia că țigările electronice și tutunul încălzit, din cauza caracterului lor relativ mai puțin nociv, ar trebui să fie impozitate la o rată mult mai mică. Însă, potrivit mai multor ONG-uri și Organizației Mondiale a Sănătății, și aceste alternative convenționale ar trebui impozitate în același mod.
V-am întrebat ce părere aveți. Indiferent dacă sunteți fumător sau nu, am vrut să știm dacă sunteți de părere că țigările electronice și tutunul încălzit ar trebui să fie impozitate în același mod ca și țigările convenționale.

Cu siguranță mai mult de 1/3 dintre respondenții noștri din toate țările ENP, sunt în favoarea instituirii unei accize identice. Un număr semnificativ mai mare dintre aceștia sunt bărbați (CZ, SK, PL) cu studii universitare. Pe de altă parte, maghiarii, persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 44 de ani și persoanele cu un nivel de educație mai redus (școală primară și fără GCSE) au fost cei mai mulți în favoarea refuzului.
În general, mai mult de jumătate dintre respondenți sunt în favoarea acestei soluții, indiferent dacă este vorba de fumători sau nefumători. Cele mai multe procente sunt în Polonia (60%) și în Republica Cehă (58%), în timp ce cele mai mici sunt în Bulgaria (51%).
Cu această ocazie, am fost interesați să aflăm și câți fumători avem printre dumneavoastră. Bulgaria are cel mai mare număr de fumători, aproape 2/3 dintre respondenții noștri fumează, ceea ce este diferită de celelalte țări ENP (SK, PL, HU), unde proporția de fumători se încadrează în medie în jurul unui procent de 45%. Pe de altă parte, în Republica Cehă, există un număr semnificativ mai mare de nefumători, respectiv până la 64%. În această țară, acest obicei nesănătos este cel mai puțin popular. Cei mai mulți nefumători se regăsesc în rândul persoanelor cu vârsta de 60 de ani (67%) și în rândul persoanelor cu studii superioare (65%).
Nu este surprinzător faptul că bulgarii cheltuiesc cel mai mult pe fumat pe lună. Până la 16% dintre ei cheltuiesc lunar în jur de 1500-2000 CZK pe țigări, produse de tutun, țigări electronice și tutun încălzit. Acest lucru este valabil mai ales pentru persoanele cu vârste cuprinse între 30 și 44 de ani și pentru persoanele fără diplomă de liceu. Este interesant faptul că tinerii bulgari cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani cheltuiesc cel mai mult pe tutun (7% cheltuiesc peste 3000 CZK pe lună).
Acest lucru se datorează în mare parte, faptului că în timp ce costul fumatului este cel mai ridicat în Republica Cehă, prețul produselor de tutun în Bulgaria este cel mai accesibil în comparație cu alte țări ENP.

Sursă:
https://euractiv.cz/section/politika/news/eu-se-chysta-zdanit-zahrivany-tabak-nebo-nikotinove-sacky-cesi-odstartuji-vyjednavani/
‹ Înapoi

Publicat pe 6 mar. 2023, 17:59:12