Știri

Faci parte dintre acele gospodării în care primăvara nu poate începe fără o curățenie mare?

Faci parte dintre acele gospodării în care primăvara nu poate începe fără o curățenie mare?

Pentru mulți dintre noi, sosirea primăverii și a Paștelui nu înseamnă doar zile mai însorite sau mai calde, ci și curățenia de primăvară.

Curățenia de primăvară este mai degrabă o revizitare a anilor trecuți, o tradiție a bunicilor noștri, sau primăvara începe pur și simplu cu o casă perfect ordonată ? Am dorit să aflăm ce părere au respondenții din țările ENP despre acest lucru.

Majoritatea cărora le place curățenia de primăvară se află în Polonia, Slovacia și Ungaria. În timp ce pentru aproximativ ¼ dintre polonezi și maghiari primăvara nu poate începe fără curățenia de primăvară, slovacii sunt mai puțin entuziaști (17%) și fac curățenie mai mult din obișnuință (27%). %). Doar 6% dintre respondenți sunt entuziasmați de curățenia de primăvară, în timp ce 28% dintre cehi o fac din obișnuință.
Jumătate dintre respondenți au susținut că fac curățenie la fel pe tot parcursul anului, astfel încât nu este nevoie să facă ceva diferit, mai mult sau mai intens în primăvară.

Poate că nu este surprinzător faptul că curățenia de primăvară este semnificativ mai importantă pentru femei (21%), în timp ce bărbații sunt mai " obligați" să o facă pentru că nu vor să renunțe la acest obicei (23%).

Peste jumătate dintre respondenții noștri șterg geamurile, șterg praful, dau cu aspiratorul, spală textilele de uz casnic, sortează și aruncă obiectele inutile, hainele nefolosite, curăță spațiile exterioare, balcoanele, terasele și dau cu mopul pe jos ca parte a curățeniei de primăvară.
Cu toate acestea, obiceiurile de curățenie variază considerabil între țările ENP. În timp ce 86% dintre maghiari nu își pot imagina curățenia de primăvară lipsită de curățarea ferestrelor, doar 70% dintre respondenții noștri din Slovacia consideră că aceasta face parte din curățenia de primăvară.
De asemenea, ungurii sunt mai atenți la ștergerea prafului (81%), în timp ce slovacii (57%) și bulgarii (55%) sunt mai puțin precauți de acest lucru.
Totodată, ungurii sunt în primele locuri în ceea ce privește aspiratul (80%), spălatul textilelor de uz casnic (75%) și sortarea obiectelor inutile (71%), spălatul podelelor (71%), curățarea covoarelor (59%) și a mobilierului tapițat (47%). Curățarea covoarelor este o sarcină frecventă și pentru 51% dintre polonezi și 47% dintre bulgari.
Polonezii (49%) și slovacii (47%) sunt mai predispuși decât restul țărilor să își curețe subsolurile, dulapurile și garajele. Totodată, polonezii se deosebesc de toate celelalte țări prin faptul că mai mult de 1/5 dintre ei își zugrăvesc casele pe timpul primăverii.
În timp ce femeile sunt mai implicate în toate activitățile de curățenie, bărbații sunt cei care curăță pivnițele și garajele.

‹ Înapoi

Publicat pe 30 mar. 2023, 11:43:43