Știri

Suntem mâncători de carne?

Suntem mâncători de carne?

În septembrie, v-am întrebat care este părerea dumneavoastră despre consumul de carne.

Din toate țările din Panelul Național European, cei mai mulți dintre voi consumați orice fel de carne (inclusiv cârnați și pește) - cel puțin 7 din 10 persoane. În schimb, câți dintre voi sunt vegani, adică nu consumă niciun produs de origine animală, inclusiv ouă, lapte, miere sau fructe de mare? Diferențele dintre țări în această privință sunt foarte mici, proporția veganilor fiind în general sub 2%. Vegetarianismul este puțin mai întâlnită în toate țările. Polonia se află pe primul loc, cu aproape o zecime din totalul de respondenți declară că sunt vegetarieni. Cea mai mică proporție de vegetarieni și vegani se regăsește în Republica Cehă și Slovacia.

Deși există doar câțiva vegani sau vegetarieni printre voi, în Republica Cehă, Ungaria și Slovacia, acești oameni sunt de acord și menționează dragostea pentru animale ca fiind cel mai frecvent motiv principal pentru această decizie. O mică excepție pare a fi reprezentată de veganii și vegetarienii polonezi, care au ales cel mai adesea motive de sănătate, în sensul prevenției, ca motiv principal și dragostea pentru animale pe locul al doilea. Motivele legate de mediu par să fie mai importante în rândul participanților noștri vegani/vegetarieni din Bulgaria (locul 1) și Polonia (locul 3) decât în rândul participanților din alte țări - fiind pe ultimul loc în rândul veganilor și vegetarienilor maghiari, cehi și slovaci. Bulgarii se diferă, de ceilalți prin faptul că au ales cel mai puțin frecvent dragostea pentru animale ca motiv principal.


Cei dintre voi care consumați carne, inclusiv mezeluri sau vă răsfățați cu un fel de produs din carne (cârnați, mezeluri, mezeluri etc.) destul de des - 9 din 10 cel puțin o dată pe săptămână. Pe de altă parte, respondenții din Cehia și Slovacia sunt cei mai puțin predispuși să indice un consum zilnic de produse din carne.

Optzeci și nouă la sută dintre voi declară că mănâncă carne, indiferent de consumul de mezeluri - cel mai mare procent în Republica Cehă (92%) și cel mai mic în Polonia (85%). Răspunsurile voastre arată că în cele mai multe cazuri mâncați carne de 3 până la 4 ori pe săptămână. Cu toate acestea, în cazul aproape tuturor participanților care mănâncă carne, aceasta apare în meniu cel puțin o dată pe săptămână.

În ceea ce privește frecvența consumului, aceasta pare să fie mai mică pentru pește, în special, comparativ cu carnea sau produsele din carne, în general. Aproximativ o cincime dintre cei care consumă pește în țările precum Bulgaria, Slovacia sau Republica Cehă au declarat că mănâncă pește mai rar de o dată pe lună. În Ungaria, două cincimi dintre cei care mănâncă pește au răspuns în mod asemănător. Cu toate acestea, consumatorii maghiari se deosebesc de celelalte țări în ceea ce privește frecvența consumației de pește. În Ungaria persoanele în general consumă pește mai rar în comparație cu celelalte țări. Acest lucru se întâmplă în ciuda faptului că aproximativ 9 din 10 respondenți declară că mănâncă pește, ca și în alte țări din Panelul Național European. Pe de altă parte, cei mai numeroși consumatori de peșete se remarcă în rândul membrilor polonezi.

‹ Înapoi

Publicat pe 1 nov. 2022, 15:17:18