Știri

Temperatura camerei, de 18 ºC, nu este suficientă pentru membrii panelului

Temperatura camerei, de 18 ºC, nu este suficientă pentru membrii panelului

De asemenea, nu puteți să decideți cu partenerul dacă să încălziți sau să ventilați?

Din răspunsurile voastre, se pare că nu ați fi foarte impresionați de soluția la actuala criză energetică, care constă în încălzirea centralizată a gospodăriilor la 18 de grade sub controlul de stat. În niciuna dintre țările participante la sondaj nu aveți tendința de a fi de acord cu această potențială soluție. Cu toate acestea, gradul de dezaprobare față de această idee variază oarecum de la o țară la alta. Cel mai probabil v-ați opune acestei economii conduse de stat în Republica Cehă, Ungaria și Slovacia, unde 6 din 10 respondenți nu împărtășesc această opinie. În schimb, cea mai mică opoziție față de reducerea cheltuielilor de stat se înregistrează în Polonia și Bulgaria, unde aproximativ un sfert dintre respondenți sunt de acord cu această măsură. Cu toate acestea, chiar și în aceste două țări era puțin mai probabil să nu fiți de acord cu acest eventual ordin. Este mai probabil ca bărbații să fie de acord cu acest eventual decret decât femeile.

Dacă guvernul ar lua în considerare elaborarea unui proiect de ordonanță pentru a se asigura că în anumite circumstanțe, spațiile domestice încălzite în mod centralizat vor fi încălzite doar la 18 grade.

În toate țările din Panelul Național European, sunteți de acord că temperatura preferată în interior este de 19-22 ºC. Cea mai mare proporție de respondenți care preferă temperaturi mai ridicate (temperatura camerei de 23 ºC și peste) se regăsește în rândul bulgarilor (30%) și al maghiarilor (28%).
Astfel, în special în cazul bulgarilor, se pare că adoptarea limitării de către stat a încălzirii camerelor poate fi mai degrabă o modalitate de a încerca reducerea costurilor cu energia decât o preferință generală pentru temperatura camerei. Cea mai mare proporție de respondenți care preferă temperaturi mai degrabă scăzute (temperatura camerei de până la 18 ºC) se regăsește în rândul polonezilor. Acest lucru are sens, deoarece cei din nord (PL) sunt obișnuiți cu vremea rece, în timp ce cei din sud (HU și BG) refuză să schimbe temperatura. În ceea ce privește sexul, este mai probabil ca femeile să prefere temperaturi interioare mai ridicate - cu excepția Republicii Cehe, unde proporția bărbaților și a femeilor este mai aproape egală.

Aproximativ 6 din 10 bulgari, polonezi și cehi trăiesc împreună cu un soț sau o soție. La maghiari (55%) și la slovaci (52%), coabitarea cu un partener (soț/soție) este ceva mai puțin frecventă - deși aceasta este, cea mai frecventă formă de împărțire a gospodăriei.

Chiar dacă întrebările anterioare arată că bărbații și femeile au preferințe diferite în ceea ce privește temperatura camerei, răspunsurile voastre arată că nu aveți nicio problemă în a fi de acord cu partenerul vostru în ceea ce privește temperatura din interiorul casei și că nu există o diferență majoră pe acest subiect. Gospodăriile cu cel mai ridicat nivel de acord între parteneri cu privire la temperatura camerei se regăsesc cel mai des în Ungaria, 7 din 10 participanți maghiari fiind de acord cu partenerul lor. Cehii și polonezii sunt la fel de bine împărțiți, în ambele țări aproximativ două treimi dintre ei fiind de acord cu partenerul lor în ceea ce privește temperatura camerei. În cazul celorlalte două țări, Bulgaria și Slovacia, mai mult de jumătate sunt de acord cu partenerul lor. Prin urmare, dacă în viitor ne vom confrunta cu o criză a temperaturii în casele noastre, este foarte probabil ca ambii parteneri din cuplu să fie la fel de mulțumiți sau nemulțumiți. Așadar, din fericire, nu riscăm să creștem rata divorțurilor din cauza dezacordului privind temperatura interioară în niciuna dintre țări.

‹ Înapoi

Publicat pe 23 nov. 2022, 13:58:03