Știri

Îți place să dormi? Majoritatea oamenilor dorm în medie 7 ore

Îți place să dormi? Majoritatea oamenilor dorm în medie 7 ore

Somnul este important pentru fiecare dintre noi, cred că putem fi de acord cu asta. Totuși, probabil că nu suntem de acord cu privire la câte ore de somn avem nevoie în medie.

În cadrul sondajului nostru, am întrebat numărul de ore de somn în medie petrec dormind.- membrii panelului nostru din toate țările ENP -
Aproape 1/3 dintre respondenții noștri dorm în medie 7 ore pe zi, cea mai mare proporție fiind reprezentată de cehi (33%). 26% dintre membrii panelului nostru dorm doar 6 ore pe zi, în special ungurii (29%), dar și bărbații (27%) și persoanele cu vârste cuprinse între 45 și 59 de ani. În medie, 23% dorm în mod regulat timp de 8 ore, cea mai mare proporție fiind reprezentată de bulgari (26%) și mult mai puțini maghiari (19%).
Până la 8% dintre bulgari dorm în medie 9-10 ore. Din răspunsurile lor se observă clar că bulgarii și românii sunt cei mai mari dormitori, în timp ce ungurii se pot bucura de cele mai scurte perioade de somn dintre toate țările ENP.

Aproape jumătate dintre respondenți se uită la televizor, la un film sau la o emisiune TV înainte de a merge la culcare. Ungurii sunt cei mai predispuși să facă acest lucru (52%), în timp ce polonezii sunt cei mai puțin predispuși (43%). În timp ce până la 51% dintre bărbați fac acest lucru, proporția este puțin mai mică în cazul femeilor (46%).
Aproape ¼ dintre respondenții noștri navighează pe rețelele de socializare chiar înainte de a merge la culcare. Tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani sunt mult mai numeroși în acest sens (36%).
Doar 5% dintre respondenți aleg o carte sau o revistă tipărită, iar această proporție este semnificativ mai mare în rândul cehilor (7%), al femeilor (7%), al persoanelor cu vârste cuprinse între 45 și 59 de ani (7%) și al absolvenților de universitate (9%). 3% dintre respondenți citesc cărți și reviste în format electronic înainte de a se culca.
5% dintre respondenții noștri ascultă muzică pentru a adormi, fiind cel mai adesea slovaci (7%) și cu mult mai mulți bărbați (6%) decât femei (4%).

Printre altele, participanții ne-au dezvăluit care sunt factorii care, în opinia lor, afectează negativ calitatea somnului. 22% dintre dumneavoastră ați spus că grijile existențiale, adică frica de muncă, lipsa banilor etc., împiedică somnul. Acest lucru este cel mai frecvent în rândul slovacilor și cehilor, unde mai mult de ¼ dintre respondenții noștri au această părere.
În mod similar, mulți spun că stresul provocat de relațiile personale, adică certurile cu partenerul, părinții sau prietenii, previne somnul. Acest lucru este semnificativ mai frecvent în rândul bulgarilor, al femeilor și al persoanelor cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani.
Aceștia spun că o masă copioasă înainte de culcare poate declanșa vise înfricoșătoare. 11% dintre respondenți spun că acest lucru duce la un somn mai prost. Lumina artificială din dormitor perturbă somnul pentru unul din zece respondenți din toate țările ENP, printre care puțin mai mulți polonezi.
Gândul la muncă perturbă somnul a 9%, iar 8% dintre respondenți consideră că este dificil să adoarmă după o cafea la sfârșitul după-amiezii sau în cursul serii.

Sondajul a fost realizat în rândul respondenților ENP, Total=N10553, CZ=N4391, SK=N1162, PL=N1480, HU=1275, BG=N1964, RO=N281, cu vârste cuprinse între 18 și 59 de ani, în martie 2023.
‹ Înapoi

Publicat pe 11 iun. 2023, 21:38:13