Știri

Trifoiul cu patru foi chiar aduce noroc - așa spun aproape ¼ dintre respondenții noștri

Trifoiul cu patru foi chiar aduce noroc - așa spun aproape ¼ dintre respondenții noștri

Sentimentul de fericire poate însemna lucruri diferite pentru fiecare persoană în parte. Indiferent ce vă face fericiți, am vrut să aflăm cât de important este sentimentul de fericire în viața dumneavoastră.

Mai mult de ¾ dintre maghiari cred că este foarte important să trăiești fericirea, lucru valabil și pentru slovaci (70%). În schimb, pentru bulgari, acest lucru este cel mai puțin important: doar 57% dintre ei cred că este foarte important, iar 1/3 consideră că este mai degrabă important. Sentimentul de fericire este, de asemenea, mult mai important pentru femei și pentru absolvenții de universitate.

Ceea ce ne bucură în mod deosebit este faptul că majoritatea dintre dumneavoastră nu sunteți străini de sentimentul de bucurie și îl experimentați des. Aproape jumătate dintre respondenți au declarat că au experimentat fericirea în ultimele 24 de ore. Bulgarii (50%) și ungurii (49%) au fost cei mai predispuși să spună acest lucru, în timp ce cehii (41%) au fost cei mai puțin predispuși.
Până la 7% dintre cehi spun că nu au mai experimentat fericirea de mai bine de un an. Același lucru este valabil pentru 8% dintre bărbați și 9% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 45 și 59 de ani.

Poate că unele simboluri vor aduce chiar mai mult noroc, sunt câteva dintre ele. 56% dintre respondenții noștri din toate țările ENP consideră trifoiul cu patru foi ca fiind cel mai cunoscut simbol al norocului. Acesta este cel mai popular în Republica Cehă (64%) și în Slovacia (60%).
Steaua căzătoare este considerată un simbol al norocului de către 37% dintre respondenți, cel mai des întâlnită în rândul cehilor (38%). Potcoava simbolizează norocul pentru 26% dintre dumneavoastră, semnificativ mai mult în rândul românilor (34%) și al bulgarilor (31%). Dacă vedeți un coșar, 21% dintre dumneavoastră sunt înclinați să prindă un nasture , deoarece cred că acesta aduce noroc. De asemenea, 19% dintre polonezi își pun o monedă cu bulină în portofel pentru noroc, iar în general 16% dintre respondenții noștri consideră că este un simbol al norocului. Același lucru este valabil și pentru elefant (16%), care este din nou cel mai popular simbol pentru noroc în Polonia (30%).

Fie că este vorba de a găsi un trifoi cu patru foi pe o câmpie sau de a vedea o stea căzătoare pe cerul nopții, un lucru este sigur: pentru 1/3 dintre respondenții noștri, cuvântul fericire înseamnă familie. Românii (46%) și maghiarii (43%), femeile (39%) și persoanele cu vârste cuprinse între 30 și 44 de ani (38%) au fost cele mai predispuse să spună acest lucru. Pe locul al doilea, cel mai frecvent sinonim pentru fericire sunt - Lucrurile mărunte de zi cu zi. Acesta a fost menționat de 1/5 dintre respondenți și cel mai des de către unguri (26%) și de persoanele cu vârste cuprinse între 45 și 59 de ani (22%). Pe locul al treilea se află Sănătatea, care a fost menționată de 19% dintre respondenții ENP, cel mai des de către bulgari (23%) și slovaci (23%).Vă dorim să experimentați cât mai des tot ceea ce vă aduce fericirea, oricare ar fi ea. Sondajul a fost realizat în rândul respondenților ENP

Total=N10553, CZ=N4391, SK=N1162, PL=N1480, HU=1275, BG=N1964, RO=N281, respondenți cu vârste cuprinse între 18 și 59 de ani, martie 2023.
‹ Înapoi

Publicat pe 11 iun. 2023, 21:22:40