Știri

Cei mai mulți oameni și-au petrecut vacanța de vară acasă

Cei mai mulți oameni și-au petrecut vacanța de vară acasă

În contextul în care vara se apropie de sfârșit, am vrut să aflăm unde și-au petrecut vacanța de vară din acest an respondenții din toate țările. La prima vedere, este clar că "oriunde este bine, dar acasă este cel mai bine" se aplică tuturor țărilor.

Aproape ¾ (72%) dintre respondenții noștri au planificat să plece într-o vacanță de vară în acest an. Românii (81%), Cehii (76%) și Bulgarii (74%) sunt cei mai predispuși să își planifice o vacanță, în timp ce Ungurii (61%) și Slovacii (65%) sunt cei mai puțin predispuși. În toate țările ENP, o proporție semnificativă dintre respondenți au ales să petreacă sărbătorile din acest an în propria țară. Nu este surprinzător faptul că un număr ușor mai mare de respondenți vin din țări cu propriile lor plaje. 66% dintre bulgari și 62% dintre români s-au bucurat cel mai mult în acest an de vacanța petrecută acasă. Slovacii au fost cei mai puțin predispuși să își dorească o vacanță acasă (48%), mai mult de jumătate dintre ei preferând să se bucure de o vacanță în străinătate.

O proporție semnificativ mai mare de persoane cu vârste cuprinse între 30 și 44 de ani (74%) și de absolvenți de studii superioare (81%) s-au bucurat de vacanța de vară din acest an.

Am fost interesați și de " aplauzele proverbiale în aer". Aplaudăm când avionul aterizează sau nu? Este aplauzele în avion un privilegiu doar pentru anumite naționalități? Gata cu presupunerile, avem datele.
Mai mult de ¼ din respondenții chestionarului nu zboară niciodată cu avionul. Aproape 2/5 dintre aceștia au recunoscut că răsplătesc echipajul cu aplauze după o aterizare reușită. Dacă auziți aplauze furtunoase în avion, probabil că sunt de la bulgari și slovaci. Aceștia se numără printre cei mai entuziaști " care aplaudă" în avion, 53% dintre respondenții bulgari și 45% dintre slovaci confirmând acest lucru. 2/5 dintre români nu sunt străini de aplauzele în avion. În Polonia și în Republica Cehă, peste 1/3 dintre participanții la sondajul nostru aplaudă, iar cei mai puțin aplaudaci sunt maghiarii (32%). În general, femeile (41%) și persoanele cu vârste cuprinse între 45 și 59 de ani (44%) aplaudă semnificativ mai mult.

O vacanță trebuie să includă mese. Bulgarii (56%) și românii (38%) sunt cei mai predispuși să folosească mesele ALL INCLUSIVE atunci când se află în vacanță în străinătate, în timp ce cehii (16%) sunt cei mai puțin predispuși. În timpul vacanțelor în străinătate, aceasta este cea mai populară alegere de masă în toate țările, cu excepția Ungariei, unde oamenii preferă să mănânce la restaurantele locale în loc de ALL INCLUSIVE (42%).
Am analizat, de asemenea, câte persoane iau cu ele mâncare de acasă în vacanță. În general, în cazul vacanțelor interne, 1/3 dintre aceștia iau mâncare de acasă, românii (40%) și polonezii (36%) fiind cei mai mulți, iar slovacii (31%) cei mai puțini.

Cu toate acestea, aproape 1/5 dintre respondenți iau cu ei alimente de acasă și atunci când sunt în vacanță în străinătate. Bulgarii sunt cei mai predispuși să facă acest lucru (23%), în timp ce cehii sunt cei mai puțin predispuși (17%).

Sondajul a fost realizat în rândul respondenților PEV, Total=N11156, CZ=N4453, SK=N1388, PL=N1719, HU=1064, BG=N2012, RO=N519, respondenți cu vârste cuprinse între 18 și 59 de ani, în iulie 2023.
‹ Înapoi

Publicat pe 25 sept. 2023, 12:14:06