Știri

Viciile tale te țin pe loc, dar în același timp te și motivează

Viciile tale te țin pe loc, dar în același timp te și motivează

Începutul de an este o perioadă în care unii dintre voi fac rezoluții de Anul Nou, sau doresc să înceapă ceva nou, ori să renunțe la ceva. În acest context, v-am întrebat care considerați că sunt cele mai mari vicii ale dumneavoastră.
O treime dintre dumneavoastră au recunoscut că cea mai mare slăbiciune a lor este să se bucure de dulciuri. Acest comportament este semnificativ mai pronunțat în Ungaria, în timp ce în Slovacia se regăsește cel mai scăzut nivel dintre toate țările intervievate. Poate că nu este surprinzător faptul că, în aproape toate țările ENP, femeile sunt considerabil mai predispuse să aibă o poftă de dulciuri. Excepție face Ungaria, unde pofta de dulce este destul de echilibrată între bărbați și femei. Fumatul se află, de asemenea, în top 3 al viciilor dumneavoastră, cu o prezență puternică mai ales în Bulgaria (36%), precum și timpul prea mult petrecut pe telefonul mobil (cel mai mult în Polonia 38% și Bulgaria 35%, cel mai puțin în Ungaria 18%).
Polonezii conduc și la folosirea vulgarităților (38%), în timp ce cei mai decenți indivizi pot fi găsiți în rândul bulgarilor (12%). Conform datelor, polonezii preferă să se plângă de orice (18%), ceea ce reprezintă cea mai mare deosebire față de cehi (10%) și bulgari (9%).
Cehilor le place să doarmă până târziu (18%), beau mai mult alcool decât ar trebui (12%) și suferă de autoironie (10%). Însă nu excludem că ar putea exista o legătură între ultimele două vicii. Ungurii, pe de altă parte, sunt mai preocupați de aspectul lor decât ceilalți (12%) și au devenit dependenți de jocurile pe calculator sau de cele online (15%).

Cea mai accentuată opinie în rândul slovacilor este că viciile împiedică dezvoltarea (32%), din acest motiv, încearcă să scape de ele. În schimb, în Ungaria, doar 17% dintre membrii panelului nostru împărtășesc această opinie. Aproximativ o treime dintre dumneavoastră au declarat că, în timp ce unele dintre vicii vă rețin, altele vă motivează și vă ajută să evoluați. Această opinie este susținută în special de tinerii cehi și polonezi cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani. Bărbații cehi sunt mult mai predispuși decât femeile să spună că își asumă viciile (24%) și că sunt conștienți de faptul că acestea îi rețin, dar că s-au obișnuit de ele și nu intenționează să se schimbe.

Totodată, am analizat dacă intenționați să scăpați de unele dintre viciile dumneavoastră cu ocazia începutului de an. În urma sondajului, mai mult de o treime dintre voi au declarat că nu fac rezoluții de anul nou. În Ungaria, până la jumătate dintre respondenții noștri au declarat acest lucru. Pe de altă parte, ¼ dintre membrii panelului încearcă să scape de unele dintre vicii datorită rezoluțiilor de anul nou, în special polonezii (37%), care se bucură și de cel mai mare succes (PL,BG 12%). Cehii fie nu încearcă deloc să scape de vicii (19%), fie încearcă să facă acest lucru în orice moment al anului, indiferent de rezoluțiil (31%).

‹ Înapoi

Publicat pe 23 ian. 2023, 19:56:00