Știri
1/3 dintre respondenți sunt afectați de faptul că nu au alte opțiuni, iar 43% spun că le place munca lor
În cel mai recent sondaj de PR realizat de ENP, v-am întrebat despre mediul dumneavoastră de lucru, în special despre cât de mulțumit sunteți de echipa dumneavoastră de la locul de muncă, ce vă motivează să rămâneți la locul de muncă, dar și dacă ați observat recent schimbări la locul de muncă în ceea ce privește utilizarea home office-ului.
În total, a fost intervievat un eșantion reprezentativ de 6198 de respondenți din toate țările ENP, dintre care 60% au indicat că lucrează în prezent cu normă întreagă, cu program part-time, pe durată nedeterminată, temporar sau pe cont propriu.
În timp ce doar 14% dintre respondenții din Republica Cehă lucrează într-o echipă de peste 30 de persoane, în România această proporție este de 32% dintre participanții activi. În comparație cu alte țările ENP, bulgarii sunt cei mai predispuși să lucreze împreună într-un cuplu sau triadă, 19% dintre ei indicând acest lucru. Munca în echipe de 6-10 persoane este, la fel de frecventă, cehii lucrând cel mai des în astfel de echipe (23%).
Mai mult de 2/5 dintre dumneavoastră declară că aveți "relații de prietenie" la locul de muncă, adică vă întâlniți cu colegii dumneavoastră în afara orelor de lucru, considerați că atmosfera de la locul de muncă este plăcută și vorbiți cu colegii dumneavoastră despre subiecte din viața privată sau cunoașteți alți membri ai familiei colegilor dumneavoastră. Cei mai multe prietenii între colegi se regăsesc în cadrul echipelor de la locul de muncă în Republica Cehă (55%) și Slovacia (51%). În schimb, în România (44%) și Ungaria (38%), predomină "relațiile profesionale" bazate în principal pe cooperare reciprocă, pe respectarea rolurilor profesionale și pe faptul că nu se vorbește despre viața privată. 9% dintre cehi își descriu relațiile de la locul de muncă ca fiind "conflictuale" și consideră că atmosfera de la locul de muncă este sufocantă, existând dezacorduri personale pe lângă cele de la locul de muncă, și consideră că comunicarea în echipă este inadecvată.
În ceea ce privește comunicarea generală la locul de muncă, mai mult de jumătate dintre ei "comunică în mod formal" cu toți colegii lor. Acest lucru a fost raportat de 79% dintre bulgari, 68% dintre polonezi, dar și de 61% dintre slovaci și 55% dintre cehi. În schimb, în România și Ungaria, grupurile colective în care toată lumea "comunică formal" sunt mult mai frecvente: 26% dintre români și 19% dintre maghiari au raportat acest lucru.
De asemenea, am vrut să aflăm care sunt cauzele cele mai mari de nemulțumire la locul de muncă actual. Poate că nu este surprinzător faptul că motivul cel mai frecvent citat a fost salariul insuficient (32%). Bulgarii au fost cel mai puțin mulțumiți de salariul lor (38%), în timp ce ungurii au citat acest motiv mult mai rar (28%) decât alte țări. Un alt motiv de nemulțumire este lipsa beneficiilor motivaționale (23%), menționat de 1/3 dintre maghiari și 30% dintre cehi. Un volum de muncă nerezonabil (lucru sub presiune, stres etc.) a reprezentat o problemă pentru 18%. Românii se simt cel mai mult sub presiune la locul de muncă (22%), iar polonezii cel mai puțin (16%). Unul din zece cehi și polonezi este nemulțumit de șeful său. Conducerea sau TOP MANAGEMENT-ul este cauza nemulțumirii pentru 13% dintre cehi și 13% dintre slovaci. 16% dintre maghiari și 16% dintre cehi se plâng de lipsa de comunicare. Maghiarii se plâng în special de lipsa de recunoaștere (24%) și de respect (15%). De asemenea, ei sunt deranjați de lipsa unui echilibru între viața profesională și cea personală (14%). 16% dintre bulgari și 16% dintre polonezi sunt îngrijorați de lipsa oportunităților de dezvoltare a carierei la locul de muncă. Birocrația inutilă (procese de aprobare îndelungate) îi deranjează cel mai mult pe 16% dintre cehi.
Doar 6% sunt deranjați de colegii lor, cei mai deranjați fiind cehii (8%). 17% spun că bârfirea colegilor pe la spate, care este probabil cel mai popular "sport" în Slovacia (22%) și Cehia (21%), conform răspunsurilor lor, în timp ce este cel mai puțin popular în România (12%) și Bulgaria (15%). 8% dintre dumneavoastră se plâng de expresiile vocale ale colegilor, cum ar fi râsul expresiv, glumele, autocomunicațiile etc. Colegii urât mirositori strică atmosfera de lucru pentru 6% dintre dumneavoastră, cel mai mult în Ungaria (8%) și cel mai puțin în Republica Cehă (3%). 5% dintre respondenți nu reușesc să fie de acord cu privire la temperatura potrivită pentru o sală de lucru comună. Mâncarea dispare din frigiderul comun pentru 2% dintre respondenți, cel mai mult în Ungaria (4%).
Deși există multe lucruri care vă pot supăra la locul de muncă, 71% dintre respondenți apreciază totuși pozitiv (categoric + destul de bine) relațiile de la locul de muncă actual. Până la 35% dintre bulgari le apreciază ca fiind categoric bune.
În ceea ce privește motivele pentru care rămânem la actualul loc de muncă, până la 43% spun că este pentru că vă place și găsiți munca pe care o faceți plăcută și satisfăcătoare. Acest lucru este menționat cel mai des de cehi (55%), slovaci (48%) și bulgari (48%) și cel mai rar de polonezi și români (35%). Următorul avantaj al locului de muncă actual menționat cel mai des este faptul că este aproape de locul în care locuiți, astfel încât locația vă convine (42%).
Mai mult de o treime dintre respondenți spun că unul dintre motive este faptul că nu au multe alte opțiuni și că le-ar fi greu să găsească un nou loc de muncă (35%). Românii (40%) și maghiarii (39%) sunt cei mai predispuși să aibă această părere, în timp ce bulgarii (29%) sunt cei mai puțin predispuși (29%). Avantajele îi motivează pe 23% dintre bulgari și 21% dintre români să rămână. Un șef excelent este, de asemenea, motivul pentru care 27% dintre polonezi rămân la locul de muncă. La fel de mulți polonezi rămân din cauza echipei/colegilor.
O bună recunoaștere financiară îi menține la locul de muncă pe 30% dintre ei, cehii (35%) și românii (35%) fiind cei mai predispuși să stea din această cauză.
Poate că unii angajatori ar trebui să acorde mai multă atenție la eficiența angajaților lor și să îmbunătățească mecanismele de control. 22% dintre respondenți spun că rămân la locul de muncă pentru că nu sunt suprasolicitați sau pentru că nimeni nu se uită la ceea ce fac cu adevărat. Această proporție este semnificativ mai mare în Bulgaria (27%) și Polonia (25%), în timp ce doar 15% dintre membrii panelului de lucru din România spun acest lucru. 12% ne-au recunoscut că sunt pur și simplu prea leneși pentru a-și căuta un nou loc de muncă.
De asemenea, s-a vorbit mult în ultima vreme despre munca de acasă - home office. Unele companii au decis că este timpul să își readucă angajații la muncă și au stabilit un număr maxim de zile pe lună în care să poată lucra de acasă. 60 % dintre respondenții angajați pe care i-am chestionat au declarat că lucrează într-o profesie care le permite să lucreze de acasă. Dintre aceștia, 17 % au declarat că angajatorul lor le-a restricționat posibilitatea de a lucra de acasă în ultimele luni.
Și ce părere au în prezent despre munca de acasă? Dintre cei a căror profesie și angajator le permit să lucreze de acasă, până la 28% nu au nevoie să meargă deloc la serviciu și pot lucra doar de acasă, cel mai des cehii (33%) și cel mai rar românii (20%). Peste 1/5 dintre respondenți poate folosi home office de mai puțin de 3 ori pe lună, cel mai des în Bulgaria (30%). 15% pot petrece până la 2 zile pe săptămână la home office, regula cea mai frecventă în Cehia (22%) și Ungaria (20%).
Fie că este de acasă, de la birou sau din fabrică, asigurați-vă că vă place munca dumneavoastră.
Publicat pe 28 iun. 2024, 22:28:54