Știri

Poate că situația legată de Covid-19 s-a liniștit, însă situația nu e mult mai bună pentru tine

Poate că situația legată de Covid-19 s-a liniștit, însă situația nu e mult mai bună pentru tine

Din toate țările în care panelul nostru este activ, răspunsul cel mai frecvent a fost că 2022 de până acum a fost mai dificil pentru voi decât 2020. Respondenții din Ungaria au susținut această evaluare cu o frecvență mai mare față de alte țări, mai mult de jumătate dintre participanții maghiari optând pentru acest răspuns. În rândul celorlalte țări, mai puțin de jumătate dintre membrii panelului consideră că anul 2022 este mai defavorabil decât anul 2020. Între o cincime și un sfert consideră că 2022 este mai favorabil decât 2020 până acum. Ceilalți respondenți nu văd prea multe diferențe între cele două perioade.

Cei care consideră că ultima parte a anului 2022 până acum a fost mai bună decât cea din 2020 au optat în mai mare măsură ca ceilalți lângă motivele : se simt mai liberi față de COVID-19 în sensul regulilor reduse, se simt mai puțin amenințați de COVID-19, și-au îmbunătățit situația financiară, personală și au avut parte de evenimente familiale plăcute în 2022. Clasamentul acestor 4 motive principale variază ușor de la o țară la alta, dar în aproape toate țările, cu excepția Poloniei, sentimentul de mai multă libertate în contextul COVID-19 este motivul cel mai frecvent citat. În Polonia, sentimentul de a se simți mai puțin amenințat de COVID-19 este la fel de frecvent citat - dar diferența dintre cele două este doar de ordinul zecilor de procente.

Printre cei care consideră că perioada de tranziție din 2022 va fi mai dificilă decât cea din 2020, se observă un acord cel puțin parțial în ceea ce privește motivul cel mai des invocat. Există un consens în Ungaria și Bulgaria, unde motivul cel mai frecvent ales a fost că situația financiară a respondentului s-a înrăutățit față de 2020. În Republica Cehă și în Slovacia, există un alt grad de consens în topul 1 în cazul celor care consideră că anul 2022 a fost mai nefavorabil: aceștia au fost cei mai predispuși să menționeze criza energetică și creșterea prețurilor de energie ca fiind motivele pentru care au ajuns la această opinie. Acest motiv este, de asemenea, cel mai frecvent menționat în Polonia, dar în cazul acestei țări există o diferență foarte mică în ceea ce privește frecvența între primul și al doilea cel mai ales răspuns.

‹ Înapoi

Publicat pe 10 ian. 2023, 20:31:08